tisdag 21 september 2010

Septembertankar

Paulina II har legat vid bojen i sin gamla hemmahamn i Finström Tärnebolstad under en hel vecka. Hon  seglades hem till Kökar senaste helg. Vädret var varierande och bjöd på både hällregn och fin segling.
Gåshäran föröver
Nu är seglatserna över för denhär sommaren! Lika vemodigt varje år. September har i år bjudit på fina dagar och hustrun och jag har utnyttjat det efter bästa förmåga.

Jag seglade Paulina II från Rågholmsfjärden till Brudhäll i går. Platserna ligger ett par hundra meter från varandra men bron över Finnöströmmen och ett par luftledningar gör att sträckan töjdes ut till hela 11,4 nautiska mil då jag fick kryssa runt Kalen. Vädret var njutbart och bjöd på fin seglats i sommarens elfte timme.

I väntan på upptagning
Senare på kvällen då båten låg förtöjd vid Brudhäll var jag och tog bort bommen med storseglet och skar ur skot och annat löpande gods som skall vinterförvaras hemma vid Horsklint. Kvällens väderprognos siade om hårda vindar. Först från sydväst och senare från nordväst. Dessutom utlovas regn och rusk. Beslutet om att avsluta säsongen är lite lättare att ta i sådana förhållanden!

onsdag 8 september 2010

Höstdagar till sjöss

De senaste fyra dagarna har hustrun och jag tillbringat på havet på lite olika sätt. I söndags packade vi lite färdkost i ryggsäcken och körde till Källskär med snurrebåten. Vi vandrade på bergen och hittade helt nya miljöer som vi inte tidigare besökt.

På måndagen skulle vi segla med Paulina II till Granskär öster om Vårdö Bergö.  Vädergudarna gav oss ingen vind så det blev motorgång i 26 nautiska mil. Däremot blev det en fin naturupplevelse på Granskär och ett förnämligt bastubad i Färjsundets seglaförenings nya bastu.- En hel del vandringar företogs på skäret och septemberdagarna var otroligt fina. - Hemfärden var lika vindfattig vilket innebar ytterligare en dags motorgång!

Idag beslöt vi att ta snurrebåten till Idö. Det var första turen dit för oss båda och upplevelsen var överväldigande. Man kan bara ana hur denna för Kökarförhållanden yppiga ö ter sig i försommarskrud. Det finns väldigt mycket att utforska och avnjuta. - Många turer väntar framöver.

torsdag 2 september 2010

Forneldar och bergsformationer


Augusti avslutades med forneldarnas natt. På Kökar var det en välbesökt tillställning där mycket människor samlades vid Nordlunds på Hellsö. Det var servering och musikunderhållning i fårhuset och en brasa som syntes vida omkring. Många sökte sig hemåt i augustimörkret först mot midnatt. En stämningsfylld avslutning av sommaren.
Fornelden vid Nordlunds

Hustrun och jag hade besök från Vasa och vi gjorde en hel del utflykter till bl.a. Källskär och Hamnö. Kökarbergen var föremål för en hel del utforskning.