tisdag 26 april 2011

Hamnö

Utsikt över "Kuttun"

En av smågrytorna på Hamnö
Cyklade till Hamnö med hustrun och promenerade sen på SW-sidan och njöt av ett fantastiskt väder och en mycket speciell miljö. Såg årets första huggorm som var verkligt pigg vid det soluppvärmda berget. - Vi gick den vanliga rundan. Mittemot Norrbådan finns en hel uppsättning av små "grytor" i berget. Det är en fascinerande formation. Man funderar varje gång hur dessa grytor har uppstått och hur lång tid det har tagit innan de fick sitt nuvarande utseende! - Vi samlade även upp plastflaskor och annat skräp som höststormarna slängt högt upp på land. Det är vår tids gissel! Nedbrytningstiden är förvånansvärt lång. Nya tillskott kommer oavbrutet från havet.

onsdag 20 april 2011

Väntan

Paulina II i väntan på sjösättning
Körde båten från Nordlunds i Hellsö till parkeringen vid vår bostad vid Horsklint och bär ombord utrustning. Dynor, segelsäckar, flytvästar, tågvirke, fendrar, elektronik m.m. Det ryms mycket grejer i en 23 fots båt! Nu är sjösättningen inte så långt borta om allt går enligt planerna.

måndag 18 april 2011

Mera sjösättning

Svanen på väg

Äntligen
"Svanen" blev sjösatt sent i går kväll efter att ha blivit utrustad med värmare. Hon kom ner i sitt rätta element vid rampen i Harparnäs och kördes sen runt Hamnö. Runtom på Kökar hamnar båtarna i sjön och folk blir smått lyriska av att få se svallande hav i stället för isvidder som hållit oss i järngrepp i nästan fem månader!

tisdag 12 april 2011

Första sjösättningen

Provkörd efter impellerbyte
Nu har impellern bytts på snurran och Askeladden är sjösatt och testkörd. Allt fungerar till belåtenhet. Det finns fortfarande inte så långa sträckor att köra i Finnöströmmen men från Rysskläpp till Larpes båthus i Karlby är det öppet vatten. En sträcka på ca 3 kabellängder, eller med landmått ca 550 meter. Men fjärdarna öppnar sig mer och mer för var dag. Leve våren!

lördag 9 april 2011

Lördagsnöje!

Utsikt från Hamnö mot Kalen
Demonterade riggen på snurran för att kolla impellern och farhågorna besannades. Impellerbyte nästa! - Vädret var soligt men väldigt blåsigt och på eftermiddagen blev det en promenad på Hamnö med hustrun. På sydvästsidan var det nästan lä av bergen och där kunde man njuta av utsikten mot Kalen och sjöbevakningen. En stor flock skarvar fiskade i vattnen runt Norrbådan. Senare körde vi en sväng mot Hellsö för att spana efter fåglar. Vi såg storspovar redan i Karlby och på Sommaröslätten kalasade en stor flock ringduvor på tegarna tillsammans med strandskator och tofsvipor. Innan vi kom hem såg vi årets första sädesärla. Det är vår!

fredag 8 april 2011

Vårsysslor

Masten väntar på vant och stag

Snurran skall få en ny impeller
Vädret har inte varit det bästa den senaste tiden med tanke på båtrustande. Regn och snöglopp samt stormvindar har satt käppar i hjulet. Bottenmålning av flytetygen har fått vänta. - Snurran har plockats fram från vinterförvaret och startade snällt men tog inte upp kylvatten. Impellerbyte är förestående. Vant och stag skall fästas i masten till Paulina II och sen börjar sjösättningen hägra.

Islossningen är i full gång. De större fjärdarna är redan isfria och de inre vikarna står i tur. Detta är en av årets allra finaste tider. Flyttfåglarna kommer och till havs finns redan mycket sjöfågel. Det är redan tjockt med ådfågel och allor. Måsar och trutar utbringar sina vårskrin och vi människor kan ju inte annat än njuta!

fredag 1 april 2011

Slut på årets skötfiske under isen

I går kväll körde inge och jag ut till Varpet vid Harparnäs för att ta upp sköten. Isen håller på att bryta upp och det var hög tid att bärga garnen. Det blev två hinkar strömming och skymningen föll då vi körde i land. Då M/S Gudingen kom in kl. 20.30 flyttade sig brädden ytterligare och vi hade bara en smal tunga av is att köra på.

 Sköten tas upp

12 timmar senare såg vår färdväg ut såhär!
I morse var jag ner och kollade isläget och då hade isen brutits av den friska sydosten så att det var öppet vatten där vi körde i går kväll! Skönt att ha bragderna på land.