lördag 27 oktober 2012

På besök i Vasa

Hustrun och jag for från Kökar torsdag kväll efter en fantastiskt vacker dag. Färden gick österöver via Galtby mot Österbotten. Innan vi kom fram till Galtby började det snöa och snöfallet ökade hela tiden. Vägarna började bli slaskiga då vi körde över Korpo och Nagu och innan vi kom till Åbo var det rejält snöföre. Bilister som ännu inte bytt till vinterdäck fick bekymmer och en hel del avåkningar skedde på skärgårdens ringväg och också på riksåttan. Snöfallet upphörde först efter Björneborg och den tillkörda snön gjorde vägbanan glashal men jämn. Vi anlände till Vasa på morgonnatten och var nöjda över beslutet att byta däck innan avfärd.

Stugan på Domarskär

Utsikt mot staden och Kråkfjärden

Överraskande snöby!
Idag beslöt vi att göra en båttur ut till Domarskär trots att det var rejält kallt. (- 5 grader i morse ) Det var snöbyar i luften då syster, hustru och jag styrde ut från Wasa segelförenings hamn. Färden över Kråkfjärden gick på några minuter med bustern och då vi kom fram kom några rejäla snöbyar och förmörkade himlen. Det medhavda kaffet smakade där vi satt på den nybyggda stugans altan och njöt av den stilla friden.

tisdag 23 oktober 2012

Höstaktiviteter

Onsdagen den 10 oktober var det dags för årets sista seglats med Paulina II. Jag seglade runt Kalen för att ta mig till Karlby gästhamn. Vinden var frisk och de tio distansminuterna gick på 2 h 20 min.
   Följande dag for hustrun och jag till Gävle och tillbringade nästan en hel vecka hos sonens familj och kunde umgås med barnen ( två år respektive knappa två månader gamla ) Det var ett kärt återseende.
Väster om Kalen på väg till Karlby

Snart tömd på inventarier
   Då vi återkom hem till Kökar från Gävle var det båt-tömning som gällde ( mellan regnskurarna ). Segel, dynor, filtar, sovsäckar, linor m.m. skulle fraktas hem till vinterförvaring. Det var nästan ett par dagars jobb! - Nästa steg är nedriggning och båtupptagning. Innan dess skall en tur upp till barndomslandet förverkligas med förhoppningar om några soliga höstdagar som kunde avnjutas i Vasa skärgård.
Hustruns odling i oktobersol
   Någon solglimt har det varit hittills under oktober och då passade jag på att föreviga "terassodlingarna" vid Horsklint.
  
  

måndag 8 oktober 2012

Oktobersöndag

Höstfärger vid gästhamnen

Hembojen och Paulina II från väster
Söndagen den 7 oktober grydde med klart väder! Ett tag sen det hände. - Hustrun och jag var inställda på promenad i det fina vädret. Första fotostoppet var vid Brudhäll där en liten lönn stod i fager höstskrud. Vi fortsatte sen till ungdomslokalen Höglid i Karlby och vidare ner mot Rågholmsfjärden. Där kunde det egna flytetyget Paulina II fotograferas från en ny vinkel från ett högt berg alldeles intill Rågholmsfjärden. - Snart är det dags för skepparen att segla henne från hembojen till Brudhäll inför det kommande lyftet till den väntande vintervilan.

torsdag 4 oktober 2012

Regn!

Fontän i Horsklint
Morgonen grydde med skapligt väder men redan under förmiddagstimmarna började regnet vräka ner med en frenesi som inte beskådats på ett tag. Vid 16-tiden visade regnmätaren 37 mm och det föranledde några promenader ner till Finnöströmmen för att länsa Askeladden. Horsklint var som en fors och det skulle ju naturligtvis dokumenteras.

Höstsol

I går var vädret skapligt och inbjöd till en utflykt med snurrebåten. På morgonen var det i det närmaste lugnt men innan hustrun och jag kom iväg så hade det börjat vädra från sydväst. Vi styrde ut mot Källskär och kunde till och med få njuta av lite oktobersol. Vi tog i land vid norra hamnen och vandrade mot öns södra del och "grevens" domäner. Lite före "häxans" hus såg vi en plastflaska en bit från stranden. Den visade sig innehålla flaskpost från en kille bosatt i Norrköping. Vi skall försöka svara via snigelpost.
Flaskpost från Norrköping

Höstfärger på Källskär

Jungfrudans på norra Källskär
   Det blev obligatorisk kaffestund i norra hamnen och sen klättrade vi upp på berget vid Simons fiskehus och njöt av den fina utsikten mot Kökarfjärden. På hemvägen såg vi flera båtlag som njöt av det fina höstvädret. - Kanske det inte är helt slut på säsongen ännu?

tisdag 2 oktober 2012

Oktober har inletts

Drygt två veckor har igen passerat sen senaste blogginlägg och hösten har visat sig med regn och blåst. Det har varit en händelserik tid. Kyrkskeppet från S:ta Anna, tremastade barken "Penang" har levererats till Föglö för vidarebefordran till Yngve Gustafsson i Jomala som lovat fixa riggen. Bland annat var alla förstag av och även stängstagen var illa däran. Fockrån var sned och behöver justeras.
   Sonen med sambo har varit och hälsat på i skärgården och njutit av lugnet på Kökar. - Hustrun och jag skrinlade planerna på en seglats till Korpo Jurmo med tanke på de senaste veckornas blåst och ostadiga väder men det blev en höstlig tur till "Glada Laxen" på Bärö under de två sista septemberdagarna. Vi avseglade lördag morgon och hade tur med vindarna. En frisk SSW gav oss bra skjuts och Paulina II avverkade drygt 27 nautiska mil på sex timmar.
   En njutbar middag avnjöts på "Glada Laxen" tillsammans med ett trevligt gäng enklingebor som också hade ordnat med underhållning i form av musik och dans. - Tack alla som bidrog till den trevliga stämningen. - Framåt natten kom ett ordentligt regn då hustrun och jag sökte oss tillbaka ombord. Enklingeborna åkte hem till sig med egna båtar så Paulina II blev ensam kvar i hamnen över natten tillsammans med krögarparets båt.
Höstfärger

Paulina II vid "Glada Laxen"
   På söndag morgon kl 08 gav vi oss av hemåt mot Kökar igen och hade hyfsat väder med en vind som vred mot WSW. På eftermiddagen var vi hemma i Rågholmsfjärden på Kökar och kunde söka oss i land efter en fin seglingshelg! Inget regn!