måndag 27 januari 2014

Hemma igen

Efter en tio dagar lång vistelse i Vasa är jag nu åter hemma på Kökar sen en vecka tillbaka. Mor låg på sjukhus och det kändes bra att kunna besöka henne alla dagar. Nu är hon hemförlovad igen och verkar att trivas i sin vanliga hemmiljö. Det nya är att hon nu har tillgång till hjälp tre gånger per dygn + att min syster finns tillgänglig vid matlagning etc.
   - Hemfärden från Vasa var ävntyrlig. Det var -22 grader då jag startade på morgonen söndagen den 19 januari kl 07.45. Allt gick bra tills jag var ca 20 km från Björneborg. Det uppstod ett konstigt ljud och jag stannade på en parkering för att ta reda på orsaken. Det visade sig att generatorn hade skurit så att remskivan stod stilla. Startmotorn orkade inte dra igång på grund av den stora friktionen! Nu gällde det att snabbt få hjälp. Temperaturen var fortfarande ca -20 grader! Jag fick tag i en bärgare från Björneborg som kom och gav starthjälp. Vi fick remskivan att släppa men pga att lagret var skadat så varade glädjen bara en stund och laddningslampan började åter lysa. Färjan som jag var på väg till skulle avgå kl 15.30 från Galtby så nu gällde det att inte spilla någon tid till funderande. Jag släckte all belysning och värmefläkten inne i bilen och körde söderut. Tankade i Laitila och fortsatte direkt till Pargas Lillmälö. Missade den färjan med en minut! Ringde "Skiftet" och meddelade om min belägenhet och inväntade nästa färja som gick en halv timme senare. Det blev sen lite bråttom att ta sig genom Nagu för att ta sig till färjan mellan Nagu och Korpo. Kunde inte längre stanna motorn på färjan utan den fick gå tills jag körde vidare till Galtby. 15.30 kom jag till "Skiftet" och körde ombord. Färjklaffen drogs upp efter mig och jag kunde andas ut. Jag fick dessutom låna batteriladdare ombord så att batteriet var fulladdat då jag skulle i land på Kökar. - Tala om flyt!
   Vintern har även fått ett visst grepp om Kökar. Snö är det ont om men köldgrader har det varit ända sen hemkomsten. Vår lilla privata glaciär vid Horsklint har fått ett dekorativt istäcke!
Hemmaglaciären vid Horsklint

måndag 13 januari 2014

Kontrast

Jag kom till Vasa natten mot fredagen den 10.1 i blött före. Den sista hundra kilometern började ett svagt snöfall och temperaturen sjönk till nära 0 grader. Bor med min syster i mors lägenhet. Mor ligger på Vasa centralsjukhus där vi besöker henne dagligen. Hon är glad att se oss men är väldigt trött så besöken är inte så långvariga. Det är ännu inte helt klarlagt vad som förorsakat hennes besvär men det ser bättre ut nu.
   Det började snöa redan på fredagen och temperaturen föll under natten till lördagen till -8 grader. Följande dag blev det -15 grader och riktigt vinterväder. Bilarna vill ha motor- och kupe´värme för att vi ska må bra då vi trafikerar till sjukhuset. Det går bra med lång kabel från mors balkong.
   Jag blir kvar här i Vasa åtminstone till nästa söndag för att avvakta hur mors hälsotillstånd utvecklas. Hon kan inte bo utan ständig tillsyn så någon sorts arrangemang måste ordnas då hon skrivs ut från sjukhuset.
   Idag körde jag min gamla Golf till verkstad för att få bakre stötdämparna bytta. Bilen började bete sig lite haltande! 
Biblioteksgatan från mors köksfönster

Bilarna får lite värmebehandling

torsdag 9 januari 2014

Trettondaggspromenad

Året 2014 har inletts med ovanligt milt väder! Hustrun och jag var ut på promenad och kunde konstatera att vintern hittills lyser med sin frånvaro! Bifogade bilder ser onekligen inte ut att illustrera januari. Skönt är det i vilket fall som helst att kunna röra sig i naturen utan större besvär.
Knuven längs vägen mot stenbrottet

Björk med häxkvastar