måndag 28 december 2015

Julhelgen

I år firade hustrun och jag julen i Finström Tärnebolstad, i vårt gamla hem där dottern nu bor med sina barn och ett barnbarn. Dessutom hade vi sällskap av vår yngste son med hustru och dotter. Det innebar att vi var många runt bordet under julmiddagen. Av naturliga skäl var de två yngsta julfirarna i centrum, Noa 11 månader och Luna 9 månader. Lyckligt omedvetna om julruschen kunde de njuta av samvaron med tjocka släkten. 
   Då hustrun och jag återvände till Kökar på annandagen var det fortfarande rätt blåsigt och det gick grov sjö på Brunnsfjärden. Dagen efter var det vackert och läge för en promenad på Hamnö. Vi gick kyrkstigen och njöt av tillvaron.
   Idag var det helt vindstilla efter en natt med flera köldgrader. Hustrun gjorde en ny promenad på Hamnö och jag vände jollen med kölen i vädret inför vintern. Sen körde jag ut en runda med Askeladden. Den snart 30 år gamla Johnson snurran sparkade snällt i gång och jag körde sydvart förbi Brudhäll. Nattens kyla hade lagt lock över Karlbysund men isen var bara 5-6 mm tjock så jag tog mig obehindrat igenom. Vände sen nordvart genom Finnöströmmen och kunde konstatera att det låg is också i nordöstra delen av Rågholmsfjärden. Vände hemåt igen och körde till Kersas båthus där jag lämnade Askeladden med fören utåt för att underlätta upptagning om vintern skulle slå till.
Luna med mor

Noa firar jul

Sandvik gästhamn

Lock på Karlbysund utanför Brudhäll

Vintersjöfart

Fören utåt för säkerhets skull






söndag 20 december 2015

Julkonserter och snickerier

Under de sista ljusa timmarna idag var jag ner till Grönvik och beundrade Kökarfjärdens sjögång. Det har blåst i flera dagar och sjön har vuxit avsevärt. - Medan jag var ute höll hustrun på med ljusstöpning för sig själv. Nu var det tregrensljus i olika fasoner som stod på agendan. Vintern lyser med sin frånvaro. I natt var det +8 grader och regn men under dagen klarnade det och blev hyfsat uteväder.
Medan jag promenerade till Grönvik stöpte hustrun lite grenljus
Kökarfjärden bryter mot klipporna i Grönvik
Under december har det ordnats glöggkväll för inbjudna gäster, svägerskorna och hustrun har stöpt ljus, sonen som bor i Gävle har varit på besök med sina två döttrar, Kökar Röster och Föglö kyrkokör har haft två konserter med förstärkningar både från fasta Åland och Rådmansö skärgårdskör. Dessutom har både hustrun och jag medverkat då det ordnades julstuga i stockhuset vid muse´et. Fiolspelandet har intagit en central plats i min tillvaro. På äldreboendet ordnades en seniorträff där vi musicerade och dagen efter var det jullunch med lite underhållning och mera spelande.
   Vattenståndet i havet var första veckan i december närmare +70 cm över det normala och Kökar såg lite annorlunda ut vid stränderna. - Jag har också haft lite snickeriuppdrag då det skulle fixas räcke och grind till vindstrappan i Tärnebolstad så att barnbarnsbarnet inte skulle utsättas för onödiga risker. Han har börjat bli väldigt rörlig och snabb när han vill upptäcka närmiljön!
Glada bagare från Gävle besöker Kökar

Koncentration vid läggning av takpannor till pepparkakshuset

Högt vattenstånd i Finnöströmmen

Småbåtsbryggan nästan landlös

Räcket på plats, grinden kom lite senare

onsdag 2 december 2015

Första advent och inledningen av december

Barnbarnsbarnet Noa 10 månader
Första advent har firats med familjegudstjänst i S:ta Anna kyrka på Kökar. Dottern från Finström kom med sina barn och barnbarnet Noa på lördagen för att hålla i gudstjänsten och på söndagen kom vännen Benita för att sköta kantorsuppdraget. Över 40 personer kom till kyrkan och deltog i adventsfirandet. Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe i församlingshemmet. - Det blåste hårt från sydväst både lördag och söndag så det blev mest innevistelse.  
   Hemma samsades vi om utrymmet i lägenheten och hade en trevlig helg tillsammans med barn och barnbarn och barnbarnsbarnet Noa 10 månader.
   December tog vid och fortsatte med blåsigt väder men varmt för årstiden. Idag for jag till Hamnö för att ta några foton. Solen tittade fram mellan molnen och gav lite färg åt bilderna.
Högt vattenstånd vid kyrkbryggan!

Karskär i blekt decemberljus