måndag 10 december 2012

Vinter första veckan i december?

Förra veckan på onsdagen gjorde hustrun och jag en tripp till Gävle för att hälsa på sonen med familj. Vädergudarna hade bestämt att resandet skulle bli en prövning. Det blåste friskt från ost när vi tog oss över Ålands hav med Eckerölinjen och snön vräkte ner i myckenhet. Trafiken på svenska sidan löpte väldigt segt. Redan då vi startade från Grisslehamn var framkomligheten dålig pga snömodd och kraftig drivbildning och framfarten var väldigt långsam. Men det skulle bli värre. Då vi tagit oss till riksväg 76 och kommit en bit norröver blev det tvärstopp. En lång kö stannade av med oss i sista ändan. Vinden gjorde att det norrgående körfältet snabbt yrde igen och efter en halvtimmes stopp började man undra om det överhuvudtaget skulle lyckas att ta sig loss ur drivorna. Då uppenbarade sig en plogbil bakom oss och föraren klev ur och bad oss backa förbi plogbilen och ställa oss tätt bakom. Så småningom lyckades alla framförvarande fordon göra likadant och konvojen kunde börja ta sig vidare. Stoppets orsak visade sig vara en långtradare som kanat i diket och släpet stod delvis på vägen. Plogbilen krånglade sig förbi och konvojen kunde med svårighet ta sig vidare. Efter Östhammar blev vägen framkomligare och vi kom till Gävle efter 3½ timmes körning. - Snön fortsatte att vräka ner på torsdagen och trafiksituationen var kaotisk längs Upplands- och södra Norrlandskusten. Då njöt man av att få hålla sig inomhus! På fredag morgon anträdde vi hemresan och då var 76:an i gott skick. Sent på fredag kväll var vi lyckligt hemma på Kökar!

Utsikt mot Enklinge
På lördag morgon var det sen ett fantastiskt väder med solsken och svag vind. Vi tog oss till fasta Åland igen för att köra till Hummelvik. Bilen parkerades där och vi tog färjan till Enklinge. Vid färjfästet hämtades vi av en stor båt som körde oss till Bärö där vi tillsammans med hustruns syskon och några till fick avnjuta ett smakligt julbord på restaurang Glada laxen. Tack Henrik & co för en fin måltid. Återresan gick på samma sätt i omvänd ordning men då tog vi oss till Finström Tärnebolstad och gratulerade två av barnbarnen på 14 respektive 20 års födelsedag.


Glada laxen i vinterskrud
Hustrun och jag övernattade sen hos yngste sonen och hans sambo i deras fina lägenhet på Solberget. Hemfärden gick sen till Kökar med Skiftet från Långnäs kl. 10 - En vecka med omväxland program var till ända!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar